广东粗口

狐蝠

15人 喜欢
  • KeNJi©

KeNJi© (FATHER MODE) 2006-09-15 16:37:25

呢個...前面個句應該要文明D嘅粗口好D哦...
    比如...冚家鏟

• 扣子

扣子 2006-09-15 17:28:30

冚家鏟 。。。。是不是全家死光的意思?

• 肥Fay

肥Fay (想减肥想到颠) 2006-10-02 15:25:36

最近有个睇完<疯狂的石头>既外省人问我"点解系要讲顶你个肺,又5讲顶你个胃"
    搞到我好无言以对......

• KeNJi©

KeNJi© (FATHER MODE) 2006-10-10 11:55:03

ER...同佢講 :"無得頂"

• 雪糕

雪糕 (一天当一生) 2006-10-11 10:57:22

个肺字是懒音,是某两个字的连音,所以是个肺字,不会是个胃字.

• Frank

Frank (掉哪妈,顶硬上) 2006-10-11 10:59:05

哇!楼上果然“梗”!我而家先知!

• William

William 2006-10-12 13:17:34

。。。。我无晒意见

• Kitty

Kitty 2006-10-12 13:22:01

好似讲得几岩,不过我都唔系好清楚点解

• viennavirus

viennavirus (今朝去几时还) 2006-10-18 10:24:24

-_- 好多吾识讲白话既人,睇完疯狂的石头之后,张口闭口就系“我顶你个肺”,真系。。。。
    呢d系粗口来噶,好好玩咩?

• 蕾卡托室内乐团

蕾卡托室内乐团 2006-10-18 10:28:01

顶你个肺边度到粗口喞层次啊~
    碎料来喞~

• viennavirus

viennavirus (今朝去几时还) 2006-10-18 10:55:36

但系吾分男人女人,分分钟“顶你个肺”,始终都吾系太好。

• sasa

sasa (1 2 9 5 6) 2006-10-18 11:05:57

我发觉用白话好容易就可以讲出几句粗口,但系普通话就吾得~~

• suesue

suesue (没有出头天) 2006-10-18 13:33:57

狐蝠,几时开始致力于推广广州文化噶?吾错吾错~~~

• lazy

lazy 2006-10-28 21:50:13

哈?肺系边2个字既连音啊??我以为5算粗口添。。。

• 熊

(生活就是不停的战斗) 2006-10-31 00:14:22

都几粗下噶

• 无人驾驶映画戏

无人驾驶映画戏 (拒绝糖衣炮弹) 2006-10-31 00:19:14

肺系米"FA HI"啊?

• 搜旧哥哥 2006-11-01 22:05:34

广州华农有个系,(大家跟我读)---
    "调--理--农--务--系"....

• 狐蝠

狐蝠 2006-11-02 20:52:56

傻西,华农个个系野鸡黎架,正宗口音应该系。。。。调理劳务系!

• 烂番茄

烂番茄 2006-11-08 11:11:56

www.lanfanqie.com 有空到烂番茄一叙

• 王老虎

王老虎 2006-11-12 14:22:59

小喇叭! 你个车头! 傻海海, 左丘住!

• D&Z

D&Z 2006-11-19 14:46:44

那美海,老秘海。。。

• 碧螢

碧螢 2006-11-20 18:38:51

[ 頂你個肺 ] 我好似(只係好似喞)聽講話.
    由來.因爲有啲人成日講嘢搞都人好煩,甘條友噶肺活量肯定好大啦.
    所以想佢果肺,搞到佢没曬氣講嘢.
    所以叫由此叫話 [ 頂你個肺 ].

• 鱼咪嘈

鱼咪嘈 2006-11-21 00:00:13

我觉得 顶你个肺 唔算粗口嘅...而家简约一个顶字反而粗d啵~

平时听d公交司机讲嘢就真喺粗口烂舌到....无人有>_<

• 小皇子

小皇子 (我也只是一颗寂寞的星星) 2006-11-26 17:01:32

廣東粗口比較多完化,唔似得其他個d只係問候人地呀媽

• Kuba

Kuba (扯谈和天真是两宗罪) 2006-11-29 22:22:38

顶你个肺,个人认为源于“diu你个臭化hey”,真系几粗。。。

• 林里安

林里安 (愿好姑娘们光芒万丈。) 2006-12-03 10:21:29

哇,都几深奥下...

• 謝小歪

謝小歪 (蘑菇力量大) 2006-12-03 11:44:41

可5可以解释下呢?好多都5懂

• 雪糕

雪糕 (一天当一生) 2006-12-05 14:42:29

呢句话是由香港传过来的,你地到香港玩,同的人讲,人地就知你讲紧很深入的粗口.相反,很多广州的人就唔知,以为个"肺"真是个"肺".
    呢个"肺"字是"块西"的连音.
    但在广州讲的话,好多人都当系顶个肺者,不知是粗口.要真切地让骂的人知,大家都是到香港讲吧.

• 小皇子

小皇子 (我也只是一颗寂寞的星星) 2006-12-07 12:49:34

現在少人說這句了

• 尤菲米亚

尤菲米亚 (没减肥很伤悲) 2006-12-07 14:16:07

家下都系简化到一个“顶”字搞掂

• 真實的雞人君

真實的雞人君 2006-12-20 02:51:52

蹲了四年北京,突然发觉都念唔起么白话粗口了,日日听住D北京人系度“我操”“你妈个b阿”甘操操声同BB声过来的

• CC LEE@CAN

CC LEE@CAN 2006-12-30 19:45:35

XYZO圆圈交叉星……

• CC LEE@CAN

CC LEE@CAN 2006-12-30 19:49:15

你个百佳,我打救你…

• zhong_wan媚

zhong_wan媚 2007-01-08 12:52:21

岩上大学个个讲褒冬瓜,搞到我口丑,慢慢大家都转讲广州话,但总系觉得差DD唔知咩,感觉好奇怪。
    直到某日,系饭堂忽然听到某男生暴粗?!
    哇!简直天籁之音啊!!虽然感讲有D夸,但我发觉粗口已经渗入我既骨髓了,死鬼黄占话事斋,粗口系加强语气既,缺少粗口广州话米无晒气势咯。本人唔赞成女仔讲,但好赞成听男仔讲啊.....
    PS,大家想系某D较斯文既场合讲粗口,可以用ABCD或东南西北等代替,如:
    我ABCD你个东南西北啊啦。。。。
    哈哈

• 目前在英国的糖

目前在英国的糖 2007-01-27 20:05:11

其实白话粗口都无系好多姐~

• 烂铁

烂铁 2007-01-30 11:42:57

Kuba (广州)讲得岩,
      黄霑解释过,“顶你个肺”,就是源于“顶你果块系”,真系几粗!所以,汗颜疯狂的石头后,“顶你个肺”变得流行北人还不知道是乜就乱讲~~~
    不过简化到“顶”一个字就斯文了很多~

• 仦'j

仦'j 2007-02-10 21:13:12

楼上..好有文化甘窝..1!西飞厉!!

.....be,尜鸡

• [已注销] 2007-02-14 17:46:27

广东话粗口如果你想讲,真係要几粗有几粗,闹到你呕血都有份。
    不过有时听啲人爆粗就会觉得好好笑。

• =_=

=_= 2007-03-06 09:48:47

2006-10-18 10:24:24: viennavirus (北京)
      -_- 好多吾识讲白话既人,睇完疯狂的石头之后,张口闭口就系“我顶你个肺”,真系。。。。
      呢d系粗口来噶,好好玩咩?

同感,个死人同事第一句就讲了。。听到烦晒-''-

• 関関関関関関!

関関関関関関! (我要嗨皮!) 2007-03-25 02:11:55

我同事又係睇完《疯狂的石头》后学识左哩句粗口…… -"-

• 猫大叔

猫大叔 (老妖爱小妖) 2007-03-27 11:09:22

学广东话要从粗口学起...知无

• 漫

(回到原點) 2007-04-20 00:05:20

我係香港人都唔知頂你個肺係咁解....

細個學既: '頂你個肺, 塞你個胃, 㩒你個肚臍機關掣'
    幾搞笑.

有冇人知'屌乸星'係點黎?
    好鍾意呢句

• LOK~㊣

LOK~㊣ 2007-04-20 17:06:04

广东话粗口,最经典都系5字真言,撚、鸠、屌、西、七~~
    而最有趣的是谐音粗口~例如 钓蟹=屌西 咸虾灿=冚家产
    英文同音 荷兰月亮=Holland Moon=好撚闷 澳门朋友=Macau friend =麻鸠烦
    歇后语又有,例如老举过年--算鸠数
    记得读书时某朋友生日,爆过一句好经典嘅,当时条友被逼请食饭,结果好无奈咁讲咗句,今日真系“切七煲汤派街坊”犀利~~~

• 西村卉子

西村卉子 (生命在于吃喝) 2007-04-22 02:31:56

其实粗口都可以讲得好有味道,好好听噶~我曾经听过有个女仔讲得好好听,完全不觉得粗鲁
    --------------------------
    呢个小组米有个“广州话粗口研究网”咯,刚读完一次,好爽嘻嘻
    http://www.cantonese.org.cn/school/xcantonese/xcantonese1.mht

• odd@经常失眠

odd@经常失眠 (如果可以我想做一只美国短毛猫) 2007-04-26 13:03:03

........哦........

唔识粗口最笨实咯~

• 死得瑟吉恩

死得瑟吉恩 (地下から抜け出したくない) 2007-04-26 13:29:23

呢个小组米有个“广州话粗口研究网”咯,刚读完一次,好爽嘻嘻
      http://www.cantonese.org.cn/school/xcantonese/xcantonese1.mht
    ============================================
    呢个网站劲!

• 棗

(quietly brilliant) 2007-05-08 16:09:43

个网站真系无得顶

• 风中^o^夕影

风中^o^夕影 2007-05-09 10:10:47

好搞笑。。。。

• LAKITA

LAKITA (www.Lakita.net) 2007-07-01 23:55:03

撑呢个贴

• 不低俗艺术家

不低俗艺术家 (细十一) 2007-07-01 23:57:26

我高中个英文老师好中意讲Holland bank~好撚笨~

• LAKITA

LAKITA (www.Lakita.net) 2007-07-02 00:00:16

扑街!

• 童尼

童尼 (今天应该很高兴) 2007-07-02 10:53:42

最近有个睇完<疯狂的石头>既外省人问我"点解系要讲顶你个肺,又5讲顶你个胃"
      搞到我好无言以对......

个 肺 == 果 块!!! 黄霑都讲过!

• 一寸吻感

一寸吻感 (一年又一年) 2007-07-04 16:03:38

真的不知道是怎么解喔~
    听惯了,在那么个时间点就脱口而出啦~

• 童尼

童尼 (今天应该很高兴) 2007-07-04 23:09:44

冚 家 鏟 泥 齊 種 樹 汝 家 池 塘 多 鮫 魚

魚 肥 果 熟 麻 卵 煩 你 老 母 兮 親 下 廚

• 问题女王

问题女王 (喝過熱湯亦記住浮雲) 2007-07-10 17:06:18

唔系吖...其实适当地讲下粗口几好啊...
    支持讲粗口合法化........

广州华农有个系,(大家跟我读)---
      "调--理--农--务--系"....

哈哈...好笑...

• 不知寂寞几时休

不知寂寞几时休 (xi'an) 2007-07-16 19:44:49

顶你个肺, 是纵横四海 里先学的好不好,10多年了喂

• 不知寂寞几时休

不知寂寞几时休 (xi'an) 2007-07-16 19:47:55

想找个老师教我,我对广东话非常的崇拜...

真的,全国各地的方言我认为广东话是最好听的了,特别是广东女人讲白话,可惜我只会一点点,能听懂那么一些.

• 小覓駝

小覓駝 2007-07-25 22:17:19

想找个老师教我,我对广东话非常的崇拜...
    是的是的.我也是的!

• 希嘉露

希嘉露 2007-07-26 11:55:59

沾叔都话喇,粗口衹係表达情绪嘅一种方式而已.
    家阵压力好大嘎嘛.讲粗口有助于减少精神问题.

• Dandelion

Dandelion (Beautiful disaster) 2007-08-04 14:45:47

最近我地班某某宣传噶"愣"成为了流传颇广噶粗口
    不过究竟读"愣"定"卵"呢?

• BENAYOUN昂九九

BENAYOUN昂九九 (倒霉的家伙) 2007-08-10 19:06:35

楼上好似经常用嘅係“撚”

• Oops、

Oops、 2007-08-13 16:48:01

好帖~~!
    睇曬啲comment學到唔少嘢~~~

• 阳***宝

阳***宝 (直到看见平凡才是唯一的答案) 2007-08-18 18:54:54

扑街!

• Gee

Gee (我的臭脚已经饥渴难耐!) 2007-08-19 13:34:53

小喇叭~~~

• 枣梨

枣梨 (听钟未眠客,江春入旧年) 2007-08-20 16:51:22

我系外省遇过几次蛮不讲理既人,闹又闹唔过,我就会笑容可掬甘同距地讲:我祝你冚家富贵.
    距地好恶死甘话:你骂我啊?什么富贵!
    我继续笑容可掬:没有啊,我祝你全家富贵,祝你爸妈富贵,祝你祖宗十八代富贵,祝你全家都赶快去富贵~

• no name

no name (讳莫如深) 2007-08-21 13:08:45

听到楼楼楼上讲巴士司机爆粗。我觉得好赞同,其实每次听到我都会觉得好广州果种味道。
    相反系广州某D区坐巴士系好少听到白话噶,所以不得不怀疑,广州话是否正被煲东瓜代替,或者讲……同化
    我深爱粤话文化,希望能坚持。

• 雅典娜

雅典娜 (主宰未来的80后) 2007-08-23 00:36:43

我讲得最多就是“顶”同“妖”,感情强烈D就讲“屌”,喜欢一字真言。
    最近唔知点解转咗讲英文“Fk”。

• 夜骸七荤八素地

夜骸七荤八素地 (既壮周旋杂痴黠) 2007-08-25 15:04:53

2007-08-20 16:51:22 枣梨
      我系外省遇过几次蛮不讲理既人,闹又闹唔过,我就会笑容可掬甘同距地讲:我祝你冚家富贵.
      距地好恶死甘话:你骂我啊?什么富贵!
      我继续笑容可掬:没有啊,我祝你全家富贵,祝你爸妈富贵,祝你祖宗十八代富贵,祝你全家都赶快去富贵~

---------------------------
    握下手先~~呢招我都用过:)

• Ms.伍vivi

Ms.伍vivi (人总是让眼睛所见迷惑蒙骗) 2007-08-31 03:03:32

我个人认为,广州女人讲粗口好有味道,听起身一d都唔粗,
    有d仲讲得好悦耳添,但是一从d捞西个口讲出来就难听到痹,
    映衰晒d甘有文化底蕴咖广州话!

• Chilap

Chilap 2007-08-31 03:09:30

个'西''hi'应该系'嚡'..o敢样至o岩..

一般都讲句 屌你老屎...闹人闹老母就冇咩必要喇...

• 愤青™

愤青™ 2007-09-01 04:11:42

丢你老母

• 愤青™

愤青™ 2007-09-01 04:11:44

丢你老母

• 我要吃濑尿虾!

我要吃濑尿虾! 2007-09-06 20:53:12

我都觉得广东话粗口好好听既遮~哈哈!

• hugh

hugh 2007-09-11 16:47:30

支持粗口..............屌

• [已注销] 2007-09-11 17:45:23

哈哈!正啊!

• 洞洞蛇

洞洞蛇 2007-09-11 18:23:28

其实广州文化可以讲系市井文化,我就觉得粗口几有市井feel喇~同时,粗口其实好体现粤语既语法精髓,助词、语气词多兼且让外地人难以把握~几好啊,虽然我唔讲,不过听到人地好地道甘讲就觉得几亲切,有时仲会教唆我D外地同学讲添,宣扬广州文化啊嘛~~

• hugh

hugh 2007-09-13 15:39:41

咩理论来架

• Mr.Redrum

Mr.Redrum 2007-10-03 12:38:21

粗口系博大精深嘅粵語文化嘅一個完美體現,點解我哋要歧視佢呢?
    永遠支持講粗口,屌佢老母個臭閪~

PS:呢個死人小組真系好撚好,個閪個人都講廣州話,好親切啊!!!堅持我講冚家鏟普通話!!!

• hugh

hugh 2007-10-24 09:07:43

屌 喇 星 吖~~~

• 已注销

已注销 (社会主义好 欢度国庆节) 2007-10-26 11:47:14

唉,你地咁中意讲粗口。我忽然发现自己已经到左化境。
    我嘅状态系:
    (1)自己基本唔讲粗口
    (2)睇住人地讲粗口我都唔觉得系粗口。

• Yvette

Yvette 2007-10-30 20:29:53

睇到广州话绝对有快感阿!

• akuma

akuma 2007-10-31 10:49:16

世界真系 小 小 小 !!!

• aloho

aloho (二氧化碳过敏) 2007-10-31 14:10:07

最近喜欢用DAMU IT.SHIT.FUCK代替叼.顶.

• 曾经拥有

曾经拥有 2007-11-06 15:10:22

睇到甘多留言,我想讲下我既经历,我个人就吾是好中意广州D粗口,因为真是好难听,但是我听外省人讲巨地D"我靠 我操 他妈妈的 他妈的......"我突然觉得好好听,然后同样的人同样讲广州话的粗口就奇难听,甘是咩原因呢?

• 曾经拥有

曾经拥有 2007-11-06 15:11:37

其实我自己觉得祝全家富贵之类的真是好有智慧啊

• hugh

hugh 2007-11-06 17:27:57

扑街,好Q烦吖!屌喇妈~~~屌~屌~屌~

• Rabbit

Rabbit (dont f*ck with me.) 2007-11-06 23:28:05

2007-04-20 00:05:20 漫浮 . 我們的笑很像 (香港)  我係香港人都唔知頂你個肺係咁解....

細個學既: '頂你個肺, 塞你個胃, 㩒你個肚臍機關掣'
      幾搞笑.

有冇人知'屌乸星'係點黎?
      好鍾意呢句

• 倚帆

倚帆 2007-11-21 23:21:16

其实我觉得係咩地方自然就會讲咩地方既話。不过我来北京都有差吾多三年嘎拉,头先都係学人地讲京腔,但係觉得好吾自然,仲係讲翻自己既口音舒服,心情同埋成个人都舒服晒。我周围既人仲被我影响添。

• 枣梨

枣梨 (听钟未眠客,江春入旧年) 2007-11-23 22:04:34

柑蕉桔梨萝柚
    雁鹫雕狸狮狒

个人一直认为琳出呢条对联既人只脑好爆灯~~

• mia

mia 2007-12-08 15:13:23

我个人就好少讲粗口,除非好嬲嘅时候先会爆两句。
    不过有时贪玩嘅时候都会教D唔识广州话嘅同学仔讲广州嘅粗口,
    等佢哋学习下广州话嘅精粹~

• 和和和和和

和和和和和 (慎言) 2007-12-08 15:35:30

呢个贴好玩

• 鬼娃

鬼娃 (浅薄) 2008-01-15 13:28:18

女仔都应该讲粗口噶
    根本无办法唔讲

• Siting

Siting 2008-01-15 19:19:12

我就间唔中讲下甘咯。不过我比较唔中意闹人“HUM GA CAN”,甘样闹人全家毒左D噶。。。。。。

我好 女男女(唔识打果个字)的时候会讲一个DEAL字,或者有时当玩甘讲个“DEAL LA SING”,唔系好粗姐。。HO?

• Fiona.L

Fiona.L 2008-01-15 19:24:19

男女男--嬲--「niao」
    我最多都係講到「扑街」.

• 星

大家真系五好讲粗口啊,尤其系有靓女系案发现场个阵,克服下啦!我曾经研究过用咩词来代替粗口好,发觉真系好难稳,后咪听着杨达的相声,觉得“岂有此理”都勉强可以代替,大家有无咩形象生动的词代替下

• 沙爹* ﹃_﹃

沙爹* ﹃_﹃ (你当我是浮夸吧) 2008-01-16 17:53:03

杀距老未

• Carol

Carol (一人的天荒地老) 2008-01-17 16:51:50

扑街含家产.....
    我高中既历史老师话呢句系最毒嘎粗口!!!
    全家祖宗18代都死晒窝!仲五最毒啊!

• 荷蘭幫

荷蘭幫 2008-01-17 18:46:30

讲就凶狠,做就托撚.
    讲钱最现实,感情就搵"笨七".
    后面就夸啦啦,前面就屌那妈.

• 居里夫人的布丁

居里夫人的布丁 (我要齐大胜那样的男盆友) 2008-01-20 19:58:27

其实,我几中意讲“顶”呢个词咯,甚至相当于一个好平常的语气词,不过,次次都比人闹:女仔冇成日讲粗口啦~
    其实,我真系好中意“顶”呢个词咯~

• 传说中的老奥

传说中的老奥 2008-01-21 11:22:40

妖..........

<前页 1 2 后页>
18418 人聚集在这个小组

手机扫描二维码,把小组装进口袋

↑回顶部